Welcome

to
Ganuenta


Homepage of
Jan Karman
Middelburg (Neth)

Design & Copyright
Jan Karman
Last revised: May 2017


Giovanni Antonio Baffo
"A 16th-century Venetian harpsichord, GG,AA-g³.
No Venetian harpsichord is presently known which was originally provided with a compass reaching to GG. However, the 1579 Baffo had a compass apparently C/E-c4, but was made at a lower pitch, alla quarta bassa, i.e. a fourth lower. Thus, the effective compass of the instrument was GG-g³ at 465 Hz and one could make such a compass nowadays and remain within the bounds of historical practice. The original disposition was 1 x 8', + 1 x 4' " - See also this Médiathèque

G A N U E N T A

Otium cum dignitate


"Reshuffling chaos"

Mijn klavecimbel

De ziel van elk muziekinstrument, m.n. chordophone, is het klankbord. Je kunt erin "kijken" door een of meer toetsen aan te slaan en zorgvuldig te luisteren.
Op die wijze kocht ik mijn vleugel in een rommelwinkel: het geluid was prachtig! Het mechaniek was er erg aan toe, maar dat heb ik laten restaureren door erkende piano-technici.
Hetzelfde gebeurde met dit klavecimbel. Het werd aangeboden op een internet "marktplaats". Het instrument stond in een oude kerk en was in meer dan tien jaar niet gebruikt.
Het mechaniek was bedroevend. Toch besloot ik het instrument te kopen, omdat het gemaakt was van puur ceder, het klankbord van cypres en een paar toetsen aanslaand was het geluid verbazend.
De zeven zaten vastgeklemd, mogelijk door het gebruik van verkeerd snaarmateriaal: staal, te dik voor het hogere register, en vanwege het slechte klimaat waren het stemblok en de klankbordsteun op elkaar geklemd.
Ik wilde sowieso herbesnaren, dus ik verwijderde alle snaren en de zeven kwamen vrij. Maar na herbesnaring klemden de zeven opnieuw op elkaar. Ik realiseerde me dat hier een zenuwslopende operatie nodig was: de zeven verwijderen (alleen mogelijk door een gelijmde klos weg te zagen) en van de beide zijkanten voorzichtig met schuurpapier een halve tot twee millimeter weg te slijpen. Ik voelde me opgelucht dat dat allemaal goed gelukt is!
Tenslotte weer herbesnaren, de dokjes weer op orde krijgen, elk kieltje intoneren en het resultaat is een prachtig instrument, gebouwd door Walter Maene, Waregem (B), naar het origineel van de hand van Giovanni Antonio Baffo, 1579. Walter Maene is gedurende een aantal maanden naar Parijs gereisd om exact het instrument op te meten.
Voor de fysica en wiskunde zie Taylor's formule en Dr.Godfried-Willem RAES.
Hier nog wat algemene informatie over klavecimbels.

... even luisteren?

Recente composities

Middelburg (Neth), January 2008
Back to business:

 Home

New: Art Gallery